dimecres, 28 d’abril del 2010

LA METAMORFOSI


Gregor Samsa és un jove que un matí, després de tindre un somni intranquil, es troba convertit en un repugnant insecte. S'adona d'aquesta transformació ja que s'ha " adormit" a l'hora del treball i es sulfura al pensar que si arriba massa tard a la feina, el despatxaran.Els seus pares en adonar-se'n del retard del seu fill es preocupen per ell,però ell afirma que es troba bé.Mentre el protagonista intenta baixar del llit,per el seu nou aspecte d'escarbat i la seua mida aquesta tarea que anteriorment era rutinaria ara semblaba quasi imposible, arriba a casa l'encarregat principal del magatzem on treballaba. Després de una bona estona el protagonista aconsegueix obrir la porta i tots els que l'estaben esperant queden bocabadats al vore que no era Gregor amb el seu aspecte comú sino una mena d'insecte horripilant.

En els primers moments de la transformació, la seva germana és l'única persona que es preocupa d'ell, l'alimenta perquè aquest no pot sortir de l'habitació,llimpia les seues deixalles, etc.
Encara així, Gregor estaba molt marginat, no tenia cap típus de contacte amb els seus pares,ja que el pare renegaba d'ell i per recomanació del pare i de la germana, la mare, tampoc tenia cap típus de contacte amb ell.Fins un dia que la seua germana al observar que amb les seues potes podia recòrrer tota l'habitació va decidir llevar-li els mobles.Necessitava l'ajuda d'algú i li va demanar a la seua mare, delicada de salud, que li tirara una mà. El protagonista no volia perdre els seus mobles i per això va ixir i es va ficar damunt d'un cuadre. Quan la mare el va vore es va desmaiar del espant.Mentre la seua germana auxiliaba a la seua mare, Gregor va còrrer cap al menjador i va començar a trepar per les parets en tanta mala sort, que va caure a la taula i en ixe moment va arribar el pare. Cabrejat, el pare, va començar a llançar-li pomes i una d'elles el va ferir.
D'altra banda, la situació económica de la família està greument perjudicada,ja que dependien econòmicament de Gregor. Per aquest motiu,tots es veuen obligats a treballar, i fins i tot a llogar les habitacions del seu pis per a sobreviure.

La concepció de Gregor va canviar totalment, per a ells estaba començant a ser una càrrega i amb temps van considerant al protagonista com un insecte,un èsser irracional, incapaç de comprendre'ls, cosa que és totalment falsa. Fins i tot perd l'afecte de la seua germana que ara el sent desagradable.

Un vespre, Grete, la seua germana es posa a tocar el violí pels tres hostes i Gregor aprofita i s'arrossega cap al menjador per escoltar a la seua germana i tots el veuen. Els hostes, indignats, decideixen marxar sense pagar i el pare, molt enfadat, es dirigeix a Gregor amenaçant-lo. La seua germana crida dien que el maten ja,fins i tot dubta de que siga el seu germà.